diumenge, 19 de desembre del 2021

¡VUELVEN LAS OLIMPIADAS DE GEOMETRIA Y DIBUJO TÉCNICO Y DE DIBUJO ARTÍSTICO DE LA COMUNIDAD VALENCIANA!

 


Han pasado un año y muchos meses desde que se tuvieron que suspender debido a la situación sanitaria, pero, este curso 2021-22 se vuelven a celebrar la III Olimpiada de Geometría y Dibujo Técnico y la II de Dibujo Artístico de la Comunidad Valenciana.  

Este gran proyecto de colaboración con la UPV, tanto con la facultad de Bellas Artes de San Carlos como con la Escuela Técnica Superior de Arquitectura, vuelve a la carga con nuevas energías.
 
Desde la AVPD queremos agradecer al resto de patrocinadores que también nos apoyaron en su momento con diversos lotes de premios para los participantes, como es Royal Talens y las tiendas de artículos de Bellas Artes: Arte 43 (Centro de arte y tienda), MODULOS SG y R. Vidal.
 



En esta convocatoria se retoman las cosas como se quedaron en la pasada. Mantenemos la imagen del evento diseñada por Juan Díaz Almagro y se confirma que habrán 100 plazas para participantes en la modalidad de Geometría y Dibujo Técnico (en Artístico se mantienen las 50 plazas por cuestiones de espacio). Como en la convocatoria de 2019, cada centro podrá realizar un máximo de tres inscripciones en cada modalidad. También continuaremos con el sistema de puntuación para la selección de participantes en el que se priorizará el ser asociado, profesor corrector y colaborador en la organización.

El plazo de inscripción se acabará el 20 de febrero a las 24:00 y las pruebas se celebrarán el sábado 2 de abril de 2020.

Se adjuntan las bases donde encontrarán los enlaces al formulario de inscripción y al documento de autorización que deben presentar los alumnos.
También pueden acceder al Formulario de inscripción en los siguientes enlaces:

Cualquier aclaración sobre el tema hay que remitirse a este correo:                  

  Ya se pueden inscribir, no hay tiempo que perder.
 ¡Anímense a participar!



dilluns, 28 de juny del 2021

#ULLALART

Com bé sabeu la nostra assignatura de plàstica torna a trobar-se en perill, ja que la nova llei d'educació no reconeix la importància que realment té la educació plàstica per a tot el nostre alumnat. 
Novament, ens deixa en una situació d'incertesa 🔮 i desemparament que pensem, no podem tolerar.✊🏼
És per això que s'inicia aquesta campanya des de l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix ✏️ per tal de donar visibilitat a la plàstica com a matèria fonamental que és i reivindicar la seua presència inqüestionable. El símbol que s'ha triat per representar aquesta reivindicació és l'ull, ja que representa la peculiar manera de mirar que tenen els artistes i que serveix per poder analitzar el món que ens envolta des d’un punt de vista tècnic 📐i artístic 🎨 amb el llenguatge universal de la plàstica.
Vos demanem a tots els professors que, si ho considereu oportú, feu difusió d’aquesta campanya entre la resta de professorat de l’assignatura de plàstica i participeu activament.
A banda d’aquesta activitat proposada, seran ben rebudes totes les propostes artístiques de suport relacionades amb la manera de mirar dels artistes 👁️ que servisquen per a reivindicar la vàlua fonamental de l’educació plàstica, visual i audiovisual (dibuix, il•lustració, disseny, escultures, treballs artesanals, murals, performances, creacions audiovisuals…)
Aquesta primera fase reivindicativa, vindrà acompanyada d’altres accions que culminarà amb una concentració el 9 de juliol baix del balcó de l'Ajuntament, a la qual esteu tots convidats i convidades. 
Moltíssimes gràcies i ara més que mai, necessitem el vostre suport i implicació si considereu que l’educació plàstica és una matèria fonamental i insubstituïble. 💪
Pots seguir la nostra reivindicació als següents canals:
- Instagram i Twitter: @avpdibuix

MANIFEST EN DEFENSA DE L'EDUCACIÓ PLÀSTICA I AUDIOVISUAL


MANIFEST EN DEFENSA DE L’EDUCACIÓ PLÀSTICA I AUDIOVISUAL

Donada l’última llei d’educació LOMLOE i l’adaptació que la Conselleria ha de fer per a la Comunitat Valenciana al curs vinent 2021-2022, el professorat que impartim l'assignatura d’Educació Plàstica i Audiovisual, representat per l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix (AVPD), vol exposar el perquè la matèria de Plàstica és indispensable, i ens sembla important definir quines són les condicions mínimes i irrenunciables que garanteixen l’aprofitament dels continguts que impartim al nostre alumnat.

Una de les condicions fonamentals és el reconeixement del valor de l’Educació Plàstica i Audiovisual al llarg dels deu anys de formació a l’educació obligatòria. Perquè això siga una realitat, la Plàstica ha d’estar en igualtat de condicions que altres assignatures específiques, sent obligatòria en tots els cursos, excepte en quart d’ESO per ser un curs d’orientació diferenciada.

Els motius de per què l’educació artística i la cultura visual és fonamental són molt diversos. Tanmateix podem resumir-ho dient que és totalment necessària perquè hui més que mai vivim envoltats d’imatges, perquè a través del dibuix aprenem a mirar i a comprendre el món, perquè l’art és inclusiu i fomenta la creativitat, perquè és beneficiós per a la salut i el benestar d’acord a l’OMS (2019), i sobretot, perquè forma ciutadans respectuosos amb el seu patrimoni històric-artístic, ja que ensenya a gaudir d’ell i entendre altres.

Si les raons exposades no foren suficients per a valorar la importància de l’Educació Plàstica i Audiovisual, esmentem les nombroses aplicacions i sortides professionals on podem veure que la plàstica és una matèria plenament connectada amb el món real. Per exemple, en el camp de la indústria cultural (cine, moda, art, fotografia, il·lustració...), en el camp dels estudis tècnics (arquitectura, enginyeries, disseny industrial, disseny ambiental...), la indústria local (ceràmica, disseny tèxtil, artesania, fusteria, artista faller...), en els àmbits relacionats amb les noves tecnologies (videojocs, robòtica, animació, realitat virtual, realitat augmentada...) i altres com l’estilisme, la cuina, l’escaparatisme i un llarg etcètera.

Però no podem tindre una ciutadania amb una perspectiva artística de qualitat, si no preparem els coneixements des de les arrels. És per tot això que demanem docents especialistes des de l’Educació Primària. La creació d’un àmbit Artístic-Expressiu amb co-docència en 1r d’ESO. La continuació en 2n i 3r d’ESO, seguint la dinàmica actual. I per acabar, ampliar l’oferta d’optatives en 4t d’ESO. Perquè en aquest curs, donat el seu caràcter d’orientació, es fa necessària la bifurcació de l’Educació Plàstica i Audiovisual per cobrir els interessos i les necessitats de tot l’alumnat. Sobretot de l’alumnat que vol continuar estudis en el Batxillerat Artístic, en les Escoles d’Art o als nombrosos mòduls de formació professional amb una formació més teòrica i tècnica.

Hem d’impartir els continguts de la matèria, en 1r, 2n i 3r d’ESO, de manera obligatòria. En aquests cursos els professors de Dibuix fem un gran esforç per arribar a tot el nostre alumnat sense cap desdoblament ni reforç, situació que és totalment injusta i demostra el desemparament que sofreix sistemàticament la nostra assignatura. És per això que demanem la possibilitat de desdoblament, com moltes altres assignatures, per poder atendre adequadament les necessitats individuals de l’alumnat i evitar un tracte clarament discriminatori.

En l'ensenyament obligatori resulta fonamental una millora de les condicions de l’Educació Plàstica i Audiovisual perquè l'objectiu és aconseguir una educació de qualitat.

Des de l’AVPD, fem una crida a les institucions, organitzacions, artistes, dissenyadors i en definitiva a totes les persones que vullguen adherir-se i donar suport a tot el que es reivindica amb aquest manifest per tal d’afavorir la importància que l’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual ha de tindre al sistema educatiu en tots els nivells i per tant a l’educació i desenvolupament del pensament crític i estètic de tota la societat en la qual vivim.


FORMULARI D'ADHESIÓ AL MANIFEST


dijous, 18 de febrer del 2021

INSCRIPCIÓ A LES A LES IV JORNADES D'INTERCANVI D'EXPERIÈNCIES DOCENTS A L'ÀREA D'EDUCACIÓ PLÀSTICA, VISUAL I ARTÍSTICA

 

 

A poc a poc s'apropa la data de fi d'inscripció i confirmació per als assistents (virtuals) a les IV Jornades d'Intercanvi. Per si no sabeu es celebraran els dies 17 i 24 d'Abril en horari de 10:00 a 14:00. La base de comandament serà l'IVAM i encara que ens haguera agradat fer-les precencials, aquest any podeu gaudir-les des de la comoditat de la vostra casa (i sense mascareta).

Heu de saber que aquest any són molt interessants... ahi ho deixem.

Animeu-vos a assistir, al enllaç que penjem podeu inscriure-vos fins al 30 de Març, just ací: INSCRIPCIÓ A LES JORNADES

L'Art educa


 



 

L'ART EDUCA. Article publicat al Lenvante EMV el dimecres 20 de Gener de 2021

 

 

L’ART EDUCA

Per Òscar Chico Garrido

Des de fa temps vaig donant-li voltes a una qüestió que, després de tot el que ha passat en aquesta situació tan distòpica que vivim, no m’estranyaria res que succeïsca: Qué passaria si deixara d’existir l'educació artística al nostre sistema educatiu?

Fa por, veritat? No pense que siga possible. Malgrat que, després de patir les innombrables lleis educatives, com a estudiant i com a educador des del 2005, una cosa sí puc assegurar i és que cada volta que ix una nova llei, les matèries artístiques van fent-se més febles al nostre sistema. A poc a poc, es van esvaint. Casualitat? Bruixeria?

Estudis antropològics daten les primeres manifestacions artístiques al voltant de 65.000 anys. Exactament, va ser l’Homo neanderthalensis (cosí germà nostre, l’Homo sapiens) qui va començar amb això d’expressar-se amb un cert gust estètic. Curiosament, quasi al mateix temps que el llenguatge oral. No pot ser que allò que és amb nosaltres i per nosaltres des de fa mil·lennis desaparega així per “art de màgia”.

Com a éssers humans, i des de ben petits cantem, ballem, juguem i dibuixem de forma natural. Activitats que són necessàries per a desenvolupar els nostres sentits, el control del cos, la imaginació, les emocions i el nostre sistema cognitiu a nivell cerebral. En definitiva, implementen les ferramentes cognitives que fan possible aprendre a aprendre.

La veritat és que l’art està present i es manifesta en el nostre ADN. El necessitem.

La UNESCO assegura que l'educació artística contribueix directament a la solució de problemes socials i culturals del món contemporani.

Fa poc, m’he assabentat d’un centre educatiu nord-americà (l’escola Orchad Gardens de Roxbury, Massachussets), que arrossegava molts problemes acadèmics que es traduïen en desmotivació i violència. La qüestió és que van dur a terme un programa artístic i totes les complicacions socials greus es van solucionar. Això sí que és màgic.

Com a docent d’ensenyament secundari, he participat activament i he conegut projectes artístics com a mètode d’aprenentatge (entre d’altres als IES Miquel Peris i Segarra de Castelló o l’Ausiàs Marc de Manises) i puc assegurar, sense incórrer en error, que reforça la qualitat del coneixement assolit; tanmateix, incentiva l’experimentació, fomentant la imaginació i formant en creativitat.

L'educació artística contribueix, per tant, al desenvolupament integral i ple dels xiquets i dels joves. A escala pedagògica enriqueix i realitza una gran aportació al desenvolupament de les destreses i habilitats dels estudiants, segons afirma José Manuel Touriñan, catedràtic de Pedagogia de la Universitat de Santiago de Compostel·la.

També augmenta l’entusiasme i l’interés tant de l’alumnat com del professorat (de totes les disciplines acadèmiques), i com sempre dic, això és el que més paga la pena d’aquest treball.

Però, no sols això, les activitats artístiques incrementen la percepció de l'entorn i generen en les persones flexibilitat de pensament. A l’adolescent l’empoderen, donant-li seguretat i autonomia. Estimulen les habilitats cognitives, permeten a l'individu comunicar-se i desenvolupar les diferents habilitats socials necessàries per a la vida. Simultàniament, està demostrat que mitjançant estratègies artístiques com a mètode d’aprenentatge es millora el rendiment d’altres assignatures.

Així mateix, al promoure el treball en equip, es genera un ambient escolar òptim per aprendre. Amb bona dosi de tolerància i d’empatia, valors necessaris perquè l’escola siga un lloc inclusiu tal com la societat demana. Clarament, a fi d’implementar el Disseny Universal per l’Aprenentatge (DUA), les diverses disciplines artístiques poden ser les armes definitives, i no exagere.

Breument, es pot afirmar que la formació integral dels estudiants exigeix “proporcionar oportunitats significatives per a experimentar les arts i aprendre a usar-les de manera que es conduïsca una vida digna de ser viscuda” (Eisner E., 1992)

I no, no es tracta de formar a futurs artistes, res més lluny de la realitat. Es tracta d’assolir, en canvi i d’una forma plena, que les matèries artístiques siguen, perquè ho són, un àmbit troncal a l’educació. I com a tal haurien de ser tractades.

 
 

dilluns, 1 de febrer del 2021

OBERT EL `PLAÇ D'INSCRIPCIÓ PER ALS ASSISTENTS A LES IV JORNADES D'INTERCANVI D'EXPERIÈNCIES DOCENTS A L'ÀREA D'EDUCACIÓ PLÀSTICA, VISUAL I ARTÍSTICA

 

ATENCIÓ, ATENCIÓ! 

Des de l'1 de febrer queda oberta la inscripció com assistent a les IV JORNADES D'INTERCANVI D'EXPERIÈNCIES DOCENTS A L'ÀREA D'EDUCACIÓ PLÀSTICA, VISUAL I ARTÍSTICA

Va ser una pena no poder finatlitzar el treball que des del CEFIRE Artisticoexpressiu, l'IVAM i l'AVPD vam desenvolupar el curs passat, però aquest any si que van endavant, ens hem adaptat, què és el que pertoca. 

La novetat és el format online, encara que s'està barallant l'opció de semi presencialitat, malgrat que la situació que s'està patint ens fa preveure que serà totalment en línia. Anirem informant al respecte.

Se celebraran els dies 17 i 24 d'Abril en horari de 10:00 a 14:00. La base de comandament serà l'IVAM. En quant tinguem l'escaleta definitiva la penjarem ací al blog.

Disfrutarem de les experiències de companys i companyes que de segur us donaran idees per a realitzar amb els vostres grups. Però encara no desvetlem quins seran, heu d'esperar una miqueta més... 😏.

El que si ja sabeu o podeu conéixer és als ponents centrals que són els que vam proposar el curs passat: Lluc Majol, Josep Maraia, Clara Mejía i Luz Beloso.

De segur tots els intervinents ens brindaran moments de bona vibra i ens carregaran les piles, aneu a veure.

Podeu apuntar-vos com assistents i fins al 30 de Març al següent enllaç del CEFIRE Artisticoexpressiu:

INSCRIPCIÓ A LES JORNADES

Anem endavant.

L'Art educa